5 ani ago · Autor Raluca Ignat · 0 comments
Cum ajungi de la sanatate la boala?
Deși bolile apar de multe ori “din senin”, la o privire mai amănunţită se poate constata că o serie de factori ce au acţionat pe o perioadă de timp ȋn viaţa individului au dus la instalarea procesului bolii. Factorii psihologici neidentificaţi afectează procesele fiziologice ale organismului și produc modificări ȋn structura acestuia. Emoţiile, de exemplu, prin modul de manifestare și incapacitatea de procesare a lor, pot duce la manifestări somatice diverse, afectȃnd starea de sănătate și funcţionalitatea persoanei.
Ȋnainte de a fi pacient, acesta este un om cu gȃndurile, sentimentele, trăirile și emoţiile sale. Psihologii clinicieni din spitale și centre de ȋngrijire, consideraţi parţi ale echipei medicale, ȋmpreună cu medicii psihiatri și specialiști au studiat legătura dintre apariţia bolii, stres și cauzele emoţionale ce au acţionat la declanșarea acesteia. Medicina psihosomatică este o parte a procesului terapeutic.
Cum este posibil sa ajungeti de la sanatate la boala?
Bolile ce au cauze emotionale nu sunt cunoscute, nici acceptate pe scara larga de pacienti. A recunoaste ca te-ai imbolnavit fizic din cauza unei emotii puternice, careia nu ai stiut cum sa-i faci fata, este greu de acceptat. Cu toate acestea boala se instaleaza si continua sa se manifeste. Iata cateva exemple:
– O persoana care a suferit un AVC deoarece o perioada indelungata a fost supusa unui stres prelungit, s-a enervat sau a avut un conflict cu cineva. Intr-o zi a cazut ca secerata. A fost dusa la spital, iar in urma RMN-ului medicii neurologi au confirmat ca suferit un AVC pe partea emotionala a creierului. Altfel spus, emotiile negative, pe care nu le-a constientizat, nu a invatat sa si le gestioneze, au doborat-o.
– O pacienta vine la cabinet si isi incepe discursul cu: “Mi-e greata numai cand il vad! Eu nu pot sa mai stau langa omul asta. Nu mai pot sa mananc din cauza lui. Tot timpul imi vine sa vars cand e in preajma mea. In schimb, cand sunt la serviciu nu am nimic.” Ce inseamna greata? Ceva este prea mult pentru minte si corp, incat nu mai poate “duce”. Nu mai poate lua inauntru nimic din afara, este deja incarcat peste masura si atunci se instaleaza greata pentru a apara persoana afectata de consecinte. Nu e simpla coincidenta ca greata dispare la serviciu, adica in acel loc in care nu se afla persoana pe care nu o mai poate accepta. Le numim reacţii vegetative la stări emoţionale.
– Un copil suferea in mod frecvent de otite. Dupa numeroase controale si tratamente, medicul ORL-ist recomanda parintilor sa il duca la psiholog. In urma sedintelor, acestia descopera ca din cauza faptului ca cel mic asista frecvent la certurile lor sau era certat, a simtit ca nu vrea sa mai auda nimic. Orice zgomot neobisnuit ajunsese sa il irite, iar el se manifesta plangand si tipand. Ulterior a inceput sa acuze dureri puternice de urechi. Implicand familia in proces, dezvoltand suportul parintilor si toleranta copilului, acesta nu a mai facut otite.
– Arsurile stomacale ce apar atunci cand ceva arde pe dinauntru, cand persoana este tensionata si nu stie cum sa descarce ceea ce simte. Sucurile gastrice se secreta in exces, in acest mod aparand senzatiile fizice neplacute.
Si lista exemplelor poate fi foarte lunga. De aceea, este important sa va intrebati, atunci cand va imbolnaviti, in ce masura factorii emotionali au contribuit la imbolnavire si cum ar putea fi gestionate emotiile. Uneori ele se descarca natural prin plans, ras, oftat. Alteori este necesar sa fie abordate cu responsabilitate pentru ca, desi negate, vor gasi o cale sa iasa la suprafata, mergand pana la producerea unei boli. Asta nu inseamna ca toti ne imbolnavim pentru ca simtim frica, furie, avem resentimente. Suntem diferiti si functionam diferit. Imbolnavirea depinde de felul in care ne simtim afectati, constient sau inconstient. De la caz la caz se va face o evaluare pentru a identifica acei factori ce influenteaza sanatatea.
Bibliografie:
Franz Alexander, Medicina psihosomatica, editura Trei 2011
Ioan Bradu – Iamandescu, Psihologie medicala, editura Infomedica, Bucuresti, 2005
Jaques Martel, Marele dictionar al bolilor si afectiunilor, editura Ascendent, 2012
Tags: boala, emotii, frica, furie, psiholog, sanatate Categories: Articole